VILLA HORTENSIA
NIEUWTJES
KLEINKINDEREN
JOCK & PEBBLES
AZOREN 2012
CURACAO 2004
ZUID AFRIKA 2006-13
Favoriete foto
Agatha's Crocodiles
Beverly Hills
Bombyx Zijdefarm
Hluhluwe Umfolozi:
Ithala
Kruger Park:
Leopard Mountain
Luiperdskloof
Mama Tau
Moholoholo
Nijlpaard Jessica
Panoramaroute
Rhino River Lodge
Sefapane
Shiluvari
Tshukudu
ZUID-AFRIKA 2013
FAVORIETE LINKS
GASTENBOEK
 

Zuid-Afrika

Sinds we in 2006 voor de eerste keer Zuid-Afrika bezocht hebben zijn we "verkocht". We zijn er inmiddels 9 keer geweest en proberen de volgende jaren steeds weer een ander stukje te verkennen. De diversiteit van het land, de natuur, de dieren, de gastvrijheid van de mensen, echt alles wijkt 180 graden af van ons kille kikkerlandje.

Januari 2006 was de eerste keer dat we de overtocht waagden om alle dieren, welke we altijd op Discovery Channel zagen, in levende lijve te gaan bewonderen. We hadden een auto gehuurd, gingen maar voor een weekje en wisten echt niet wat we konden verwachten. Hoe zou het bijvoorbeeld staan met de criminaliteit, waar iedereen het over heeft? Hoe zou het zijn om links te rijden? Hoe zou het wegennet zijn? Zou het gevaarlijk zijn, zo dicht bij de dieren te kunnen komen? Hoe groot is het risico om malaria te krijgen en zouden we ziek worden van de malariatabletten? Hoe reageren de mensen op ons "nieuwsgierige pottekijkers"? Ondanks al onze vragen zijn we verwachtingsvol in het vliegtuig gestapt en hebben alles maar over ons heen laten komen. Maar goed ook! De criminaliteit is net als hier het grootst in de grote steden. We hebben er niets van gemerkt! Eenmaal geland in Johannesburg "Joburg" hebben we onze eerste nacht doorgebracht in het nabij gelegen Birchwood Hotel, hebben de volgende ochtend onze huurauto opgehaald en zijn via de N1 en de R37 via Pietersburg en Tzaneen naar Phalaborwa gereden, zo'n 530 km.

Het wegennet is goed en de weg wordt zeer goed en duidelijk aangegeven. Alleen is het wenselijk goed op te letten voor de "potholes", de gaten in de weg die hier en daar voorkomen. Ook deze staan goed en duidelijk van te voren aangegeven langs de weg! Het is even wennen aan het links rijden, maar de weggebruikers aldaar zijn werkelijk een verademing ten opzichte van die van hier. Als je iemand die harder rijdt dan jij voor laat gaan door wat meer naar links op de voor ons zogenaamde vluchtstrook te gaan rijden, wordt je middels het knipperen van de alarmlichten bedankt!!! Kun je je dat voorstellen, dat iemand je daarvoor bedankt in Nederland? Echt niet!! Ook is het dan gebruikelijk om met je groot licht een seintje te geven als teken voor "graag gedaan". Nou ja zeg!! Werkelijk, alleen daarvoor al is het een plezier om auto te rijden in Zuid-Afrika!

Van de Malerone malariatabletten, welke wij slikten, hebben we totaal geen last gehad. Ze zijn wat aan de dure kant, maar dat mag de pret niet drukken.

Overal waar we kwamen, de tankstations, de winkels, de parken, de lodges, de mensen waren overal even vriendelijk en hulpvaardig. Ook al zo'n verademing ten opzichte van de mensen hier, die altijd wat te zeuren hebben, vaak sjacherijnig zijn of  meestal te gejaagd door het leven gaan.

De diversiteit van het landschap, het ene moment rijdt je door een vlak gebied met bijna geen vegetatie, dan weer door prachtige heuvellandschappen, de bergen met hun weelderige bossen, de diepste ravijnen met juweeltjes van meren, rivieren en wattervallen, je kijkt je ogen uit en weet van gekkigheid niet wat je het eerst moet fotograferen. God zij dank voor de digitale camera, ik moet er niet aan denken nog met fotorolletjes te moeten vechten!!!

Het werkelijke toppunt is wel het in levende lijve tegenover de dieren komen staan in een nagenoeg wilde omgeving zoals bijvoorbeeld het Kruger Park. Deze vakantie hebben we alle dieren gezien vanuit een jeep onder begeleiding van een ranger, soms in groepsverband, maar gelukkig ook vaak alleen maar samen met een ranger. Je kunt het je niet voorstellen dat je vanuit het niets ineens oog in oog staat met de grootste olifant of een kudde buffels!!! Werkelijk, je hoort of ziet ze niet eens aankomen! Achter elke boom of struik kan zo'n "verrassing" staan en jezelf afvragen hoe het dier zich gaat gedragen tegenover alweer zo'n tweevoeter in een auto!!

De week vloog voorbij en besloten diezelfde week al snel terug te komen voor een volgend bezoek.

Juli 2006 was het zover, deze keer besloten we 2 weken te gaan en zijn vanuit Joburg via de N4 en R40 via Nelspruit naar Phalaborwa gereden. Deze keer besloten we zelf met een huurauto het Kruger Park te verkennen. We hadden inmiddels veel van de rangers geleerd tijdens alle vorige safari's en durfden dit wel aan. Heerlijk! Deze keer hoefden we niet te wachten op iemand die nog een foto moest maken of last hadden van iemand die teveel zat te praten tijdens de rit, maar konden gaan en staan waar we zelf wilden, stoppen voor een hapje en een drankje wanneer we zelf wilden, blijven wachten op bepaalde dieren wanneer we zelf wilden, enz. We hebben het hele Kruger Park van zuid naar noord gereden met uitzondering van de Crocodile Bridge Gate in het zuiden en de Pafuri Gate in het noorden. Onze favoriete plek in het Kruger Park blijkt nu het midden te zijn, ter hoogte van de Phalaborwa Gate. Niet omdat we daar nu voor de tweede keer verbleven, maar simpel weg omdat we daar de meeste kans hebben om de "Big 5" te zien. Tevens is de omgeving hier het mooist, het meest begroeit en bovendien staat de omgeving hier bekend als de provincie met de 2 zomers, het klimaat is hier het beste!

Ook tijdens onze tweede vakantie werd er unaniem besloten zeker weer terug te komen.

In maart 2007 was dan zover. Deze keer zijn we via de N3, de N11 en de N2 naar Hluhluwe gereden om andere parken zoals het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en het Ithala Game Reserve te verkennen. Tijdens deze vakantie van 3 weken zijn we onze eerste neushoorns tegen gekomen, hebben we geknuffeld met een baby nijlpaard, een olifanten heropvoedcentrum bezocht, een nogafabriek bezocht, een eenvoudige bushwalk meegemaakt met de jonge tamme leeuw Chobey en de huischeetah Savannah, een "echte" bushwalk meegemaakt in het Kruger Park waarbij we een groep leeuwen troffen bij een pas gedode buffelprooi en vele andere diersoorten hebben gezien zoals een aantal van de prachtige roofvogels en andere kleurrijke vogels.

Wederom kwamen we terug van een meer dan geslaagde vakantie in Zuid-Afrika en hebben, je raad het al, besloten dat we de eerstvolgende jaren terug gaan om elke keer een ander stukje van dit prachtige land te verkennen.

Mei 2008 werd ons 4e bezoek aan Zuid-Afrika, november 2009 ons 5e bezoek, april 2010 ons 6e bezoek, januari 2011 ons 7e bezoek, januari 2012 ons 8e bezoek en januari 2013 ons 9e bezoek. Ze waren even prachtig, indrukwekkend en te mooi voor woorden. We weten nu echt zeker dat elke vakantie, waar dan ook, zal "tegenvallen" als het om spanning, natuur, climaat, dieren, geur, enz., enz. zal gaan. De verhalen van alle volgende bezoeken zullen we jullie besparen, maar zullen in ons geheugen gegrifd staan. Als we nu foto's bekijken, weten we precies welke foto waar gemaakt is en voelen het moment gewoon weer. Dit blijft echt de komende jaaaaaaaaren ons favoriete vakantieland.

Elke vakantie hebben we een klein stukje Zuid-Afrika mee naar huis genomen in de vorm van een beeldje, een houtsnijwerk of een ander aandenken, zodat we ook thuis de sfeer een beetje kunnen vasthouden.

Als we er samen niet voor hoefden te werken en de loterij misschien een keertje mochten winnen, zouden we het samen wel weten........

WE ZIJN ECHT VERSLAAFD.......

 

 

  
 
hans.peggy@villahortensia.nl